Ahoj, tady Johanna

Nejen zakázkovým vývojem živ je Medvěd. Vždycky jsme si chtěli zkusit vyvinout produkt od A do Z a párkrát jsme se do toho i pustili. Pojďte se seznámit s prvním z nich, s Johannou.

Tereza Čechová

Photo by Adam L.

Johanna je od základu náš vlastní produkt, konkrétně mobilní aplikace, kterou sami řídíme, spravujeme a se vší láskou a péčí se o ni jako o prvorozené dítě staráme. Zatímco my pečujeme o Johannu, naším záměrem je, aby Johanna pomáhala pečovat (nejen) o vás. Přišli jsme totiž s nápadem, jak bychom mohli přispět k ochraně životního prostředí a zároveň ve svém důsledku i prospět zdraví samotných uživatelů.


Nápad na Johannu se v medvědím brlohu zrodil v době, kdy jsme pokládali základy našeho mobilního týmu (ne že by kluci pořád někam jezdili, ale je to údernější než “tým pro vývoj mobilních aplikací”...). Potřebovali jsme si plno věcí vyzkoušet a prošlapat, případně si natlouct medvědí čumáky a poučit se z toho. Chtěli jsme si nastavit fungující a robustní proces od prvních stisků klávesnice až po hotovou appku, kterou si můžete stáhnout (pokud by to někoho zajímalo blíže, šlo o code quality, CI/CD, deployment, spolupráci s backendem a spoustu dalších ne až tak samozřejmých dovedností, ale o tom třeba jindy v samostatném příspěvku), abychom později netápali při vývoji na skutečné zakázce. Johanna se tak přirozeně stala hracím polem pro našeho ostříleného mobilního team leadera a dva nové kolegy (kteří se mezitím rovněž značně ostříleli a ostřelují se i nadále). Na Johanně zbývá ještě hodně práce, abychom do ní promítli všechny své technologické ambice, ale už teď je schopná s přimhouřením oka posloužit jak vám jako užitečný pomocník ve vaší kapse, tak nám jako prostředek ke zjištění, zda by tato forma aplikace mohla naplnit naši vizi.

Oslava spuštění Johanny v medvědím brlohu


Ač se může zdát naše vize skoro spasitelská a její tvrzení troufalé, nebojte – stojíme pevně svýma medvědíma tlapama na zemi. Nepřišli jsme řídit vaše životy nebo chod celé planety, ani sama Johanna toho není schopna. Jak jsme už naznačili - Johanna může přispět a prospět. V jaké míře, jakým způsobem a v neposlední řadě – jestli vůbec – o tom rozhodujete pouze vy, jakožto potenciální uživatelé aplikace. Koneckonců, možností využití nabízí Johanna mnoho, ovšem s jedním esem v rukávu, jež mezi podobnými appkami asi nenajdete.


Johanna vypadá na první pohled jako jedna z aplikací, které se zaměřují na gastro služby, konkrétně na možnosti stravování v jednotlivých restauracích, pohostinstvích a podobných podnicích. Co to má společného s oním ekologickým záměrem? Odpověď spočívá v primární misi Johanny - pomoct vám ve snaze redukovat příjem masných potravin. Aplikace Johanna je tak určena především pro ty, kteří se zajímají nejen o životní prostředí, ale zamýšlejí se i nad svými vlastními stravovacími návyky a v neposlední řadě třeba i nad otázkami problematiky konzumní společnosti či velkochovného hospodářství.


Na otázku, jestli má smysl omezení konzumace masa či živočišných výrobků obecně, si musí každý odpovědět sám. Za nás je odpověď nasnadě a s přihlédnutím k faktu, že čím dál více lidí se nad zmíněnou otázkou nejen zamýšlí, ale skutečně omezují živočišnou stravu ve svém jídelníčku, zastává Johanna na trhu mobilních aplikací své doposud ojedinělé místo. Ať jsou vaše vlastní motivy ke změně stravovacích návyků jakékoli – ať jsou to zdravotní benefity, kulturně-náboženská specifika, otázky etiky a environmentalistiky, ale klidně i pouhá zvědavost, inspirace moderními trendy či jiná osobní přesvědčení – Johanna vám pomůže vaši cestu následovat. Že je každá změna těžká, není nic nového, zvlášť když jde o úpravu osobního biorytmu a zavedení nových návyků. My jsme si toho byli při vývoji Johanny plně vědomi, a proto jsme jí dali do vínku funkce, které vám při vašem snažení přijdou vhod. V čem konkrétně? Až budete chtít zajít v Praze někam na jídlo (nebojte, nejsme pragocentričtí, další města budou přibývat), Johanna vám poradí. Ze své databáze restaurací najde tu, v níž si budete moci bez starostí dopřát něco bezmasého. Abyste pak mohli snadno mapovat své úspěchy, stačí každou návštěvu restaurace ohodnotit. Každá ohodnocená návštěva se vám pak započítá do vašich osobních statistik, a vy tak budete mít jasný přehled o tom, kolik bezmasých jídel jste si dopřáli.

Při spuštění vás Johanna přivítá přehlednou úvodní obrazovkou


Ačkoli je právě bezmasý pokrm společným kritériem veškerých restaurací v databázi, nabízí Johanna spoustu dalších filtrů, které Vám pomohou najít to nejlepší místo třeba zrovna k obědu. Zároveň můžete bez obav přizvat ke společnému stolu i přátele, kteří na svých návycích nic měnit nehodlají a vaše nadšení ani v nejmenším nesdílí. Johanna vám sice vždy nabídne pouze podniky s nabídkou bezmasých pokrmů, nicméně to nemusí nutně znamenat, že se jedná o podniky výhradně vegetariánské či veganské. S Johannou můžete najít a navštívit i restaurace, které uspokojí různorodé strávníky a váš kolega si tak klidně může dát maso, zatímco vy máte jistotu, že si také vyberete. Až budete stát před rozhodnutím kam zajít na oběd, když ten má rád holky a jiný zase vdolky (napsáno dle skutečné události - nám se to ve firmě stávalo vcelku běžně), Johanna vám to za pár kliků pomůže pohodlně vyřešit.


Žijeme ve společnosti a době, kdy máme na dosah ruky nepřeberné množství možností, jak se stravovat, kde se stravovat i čím se stravovat. Mohli bychom se tu zamýšlet nad tím, že za každou volbou stojí i osobní odpovědnost, od toho tu ale nejsme. Jednak není naším cílem vás morálně poučovat (od čeho by pak byli rodiče, že ano) a kromě toho se stejně nejedná o žádný převratný objev, ke kterému byste nedošli i bez nás. Naším cílem ovšem je vám díky Johanně poskytnout ony možnosti přehledně, funkčně a smysluplně tak, abyste mohli bez zbytečných překážek následovat svá rozhodnutí. Abyste je mohli s ještě větším úspěchem reflektovat. Abyste s dobrým pocitem sami nad sebou sledovali své statistiky. Abyste mohli ukázat nová místa svým přátelům nebo aby je oni ukázali Vám. Abyste byli nadšeni z jídla, které jste dosud neznali. Abyste se netrápili nad jídelním lístkem. Abyste se netrápili nad infarktem myokardu. Abyste byli spokojení. Abyste se sešli. Abyste se sešli znovu. Abyste měli radost. Abyste byli šťastní. Abyste, abyste, abyste...


Johanna je tu pro vás a její výslednou vizi máte v rukou vy. Najdete ji na App store i na Google play a uděláte nám velikou radost, pokud si najdete minutku na vyplnění krátkého dotazníku. Pokud je zde něco, co se do něj nevejde a na co byste se chtěli zeptat, měli poznámky, připomínky, nebo si chtěli jen popovídat a nebo nás taky třeba rovnou pozvat na oběd, neváhejte se na nás obrátit a napište nám na info@johanna.app. My budeme s Johannou připraveni.

A pokud se vám Johanna líbí, nezapomeňte ji doporučit i svým známým a kolegům.

Med a pusu, zdraví všichni medvědi za firmu Coding Bear.

Medvědi si hrají s augmented reality ve vývojové verzí Johanny

PS: Všimli jste si naší hry s augmentovanou realitou? Je to taková legrace, co jsme do Johanny přidali, když kolega, který se AR zabývá, neměl pár dní do čeho píchnout. A taky jsme konec konců především technologická firma, tak jsme si nemohli odpustit nějakou tu libůstku. Vyberte v dolní navigaci Johanny položku “Hra” a najděte si do záběru rovnou plochu poblíž (aby jí aplikace rozeznala, potřebuje hrubší povrch a dostatek světla). Promítne se vám na ní obdélník. Ťukněte na něj a objeví se na něm kvádry, které z plochy můžete shazovat míčky dotykem na obrazovce. Můžete se k virtuálnímu cíli přibližovat a zase oddalovat, obcházet ho ze všech stran a snažit se všechny shodit s použitím co nejmenšího počtu míčků. Zkuste to třeba na stole před sebou, až příště budete v restauraci čekat na bezmasé jídlo.



Johanna
produktový vývoj
mobilní aplikace
augmented reality
Zpět →